Home

ORDONANTA DE URGENTA nr. 34 din 17 aprilie 2000 privind produsele agroalimentare ecologice | Produse biologice | Programul Sapard | Legislatie | Autoritatea Nationala a Produselor Ecologice | Statiuni de cercetare agricola | Asociatii ale producatorilor si procesatorilor | ferme agricole ecologice | Utilaje specifice | Seminte organice certificate | Produse utilizabile in agricultura ecologica | Firme de certificare | Conferinte , simpozioane, seminarii, intalniri | Comunicat de presa | Invatamint agricol | Articole, carti, reviste de specialitate | Bursa agribio | Cautare de parteneri | Linkuri | Colaboratori | Forum
Agricultura biologica in Romania
Etichete ecologice utilizate in Olanda si Germania

Enter subhead content here

            Continuam seria de articole Comert si mediul inconjurator, referitoare la etichetarea produselor ecologice in tarile membre ale UE, cu prezentarea succinta a ecoetichetelor utilizate in Olanda si in Germania pentru produsele agroalimentare organice.

            Eticheta EKO utilizata in Olanda pentru produsele agroalimentare organice SKAL (Organizatia de Control pentru Metodele de Productie Organica) este organizatia care are competenta sa acorde in Olanda autorizatia de aplicare a ecoetichetei EKO, pe produsele agroalimentare organice. Eticheta ecologica EKO este utilizata in Olanda pentru certificarea conformitatii produselor agroalimentare cu standardele pentru metodele de productie organica.

            Etapele pe care trebuie sa le parcurga o firma in vederea includerii in programul SKAL de inspectie sunt urmatoarele:

            - SKAL ii trimite firmei care solicita autorizatia de utilizare a ecoetichetei EKO un formular de cerere de autorizare, o descriere a sistemului SKAL de control, un contract de licenta si o lista de inventar.

            - In cea de-a doua etapa se verifica conformitatea datelor transmise de firma cu standardele SKAL. In cazul concordantei cu aceste standarde se incheie un contract pe o perioada nelimitata, in care se  mentioneaza taxa pentru inspectia in primul an.

            - Dupa ce firma semneaza contractul, ea este inclusa in programul de inspectie al organizatiei SKAL. Prima vizita este planificata si efectuata dupa ce firma achita prima rata din taxa de inspectie.

            Mai multe informatii despre SKAL si despre activitatile pe care aceasta le desfasoara pot fi obtinute direct de la organizatia SKAL:

SKAL

P.O. Box 384

NL-8000 AJ  ZWOLLE

The Netherlands

tel.: +31 38 4226866

fax: +31 38 4213063

e-mail: skal@euronet.nl

            Etichetele ecologice utilizate in Germania pentru produsele agroalimentare organice

            Spre deosebire de Olanda, in Germania nu a fost desemnata o singura organizatie nationala de control al produselor agroalimentare ecologice, ci exista 60 de organizatii private care verifica conformitatea cu reglementarile in vigoare in domeniul productiei agroalimentare organice.

            Cele mai mari organizatii de etichetare a produselor agroalimentare organice sunt membre ale organizatiei AGL (Arbeitsgemeinschaft kologische Landbau). AGL desfasoara activitati de lobby, contacte internationale si marketing pentru membrii sai.

            Din AGL fac parte urmatoarele organizatii care au competenta de a acorda autorizatia de utilizare a etichetelor ecologice pentru produsele agroalimentare organice: Demeter; Bioland; Biokreis; Naturland; ANOG; Eco Vin; kosiegel si Biopark.

            Agricultorii care isi desfasoara activitatea in conformitate cu standardele AGL trebuie sa indeplineasca cerintele stabilite prin reglementarile UE referitoare la produsele organice si prin directivele stabilite de AGL pentru controlul pesticidelor, ingrasamintelor si al procentului de ingrediente organice in alimentele prelucrate. Pentru a simplifica procedurile pentru membrii sai, multe organizatii de agricultori  sunt desemnate ca autoritati de control competente.

            Unele organizatii, de exemplu Naturland, desfasoara activitati de certificare a produselor organice in toata lumea. 

            Pentru informatii suplimentare, puteti contacta direct:

 AGL

Brandschncise 1

D-64295 DARMSTADT

Germany

tel.: +49 6155 2081

            Consecintele utilizarii etichetelor organice asupra exportatorilor de produse agroalimentare din tarile in curs de dezvoltare

            Agricultura organica a devenit o noua tendinta importanta in UE. Piata pentru produsele agroalimentare obtinute cu ajutorul unor tehnici cu mpact redus asupra mediului nu este o piata de masa. Cota detinuta de produsele agroalimentare organice pe piata produselor agroalimentare din UE este de aproximativ 1,5%, putin mai scazuta in Olanda si ceva mai ridicata in Germania, Austria si Danemarca. Ponderea pe piata a produselor organice creste rapid, cu circa 20% anual. Se prognozeaza o crestere in continuare a ponderii pe piata a produselor agroalimentare organice.

            Produsele agroalimentare obtinute prin tehnici ecologice sunt cumparate in mod curent de un numar relativ limitat de consumatori.  In timp ce anumite produse organice au o cota relativ ridicata pe piata produselor agroalimentare organice (de exemplu, legumele si fructele tropicale), ponderea altor produse este foarte scazuta (de exemplu, produsele textile din bumbac cultivat cu ajutorul unor tehnici organice). Etichetarea produselor organice este practicata de un mare numar de agricultori din UE. Este necesar sa se faca deosebire intre schemele oficiale de etichetare a produselor organice, dezvoltate de partile care adera la principiile si directivele IFOAM (International Federation of Organic Agriculture Movements) si un mare numar de etichete private.

            Atunci cand se cauta eticheta organica corespunzatoare, este important sa se tina cont de faptul ca organizatia care acorda eticheta este sau nu membra IFOAM. Principiile IFOAM sunt aplicabile si adoptate in intreaga lume, in timp ce initiativele private sunt restranse la un grup specific de agricultori.

            In UE se considera ca agricultura organica determina costuri mai mari de productie. Acestea se datoreaza dimensiunilor mai mici ale unitatilor de productie, problemelor de organizare a distributiei si comercializarii produselor si utilizarii unor tehnici mai costisitoare de cultivare a pamantului din cauza unui grad mai redus de mecanizare in comparatie cu tehnicile traditionale. Cu toate acestea, pentru firmele care utilizeaza tehnici agricole intensive, conversia la productia organica va fi mai putin radicala si, prin urmare, mai putin costisitoare. Aceasta va reprezenta o oportunitate pentru exportatorii din tarile in curs de dezvoltare.Traducere si adaptare dupa Labels for organic production / farming, in "Eco Trade Manual ", CBI, Rotterdam, 1998, pg. 62-63; 65.Luminita BURCIU

Centrul de Informatii de Afaceri

Enter supporting content here